Avels- och hundtänk

Just in time delivery!?

Just in time delivery!?

Ja, med risk för att stoppa ut hakan och såra människor, så måste jag säga att detta är inget jag ägnar mig åt. Jag ägnar mig åt levande livet, och det händer när det händer. Om leveranstidpunkten, helst lagom till sommarlovet, är det viktigaste kriteriet så kanske man som valpköpare bör tänka igenom det hela en gång till?
 
Visst kan även jag förstå att det känns praktiskt med ev. valp lagom till ledigheten. Vad jag inte kan förstå är att man för det är beredd att dra ner sina ambitioner på andra kriterier för detta. För mig som uppfödare känns det viktigt att kunna leverera en valp ur en kull som passar de olika familjernas förväntningar, att välja en individ med optimala förutsättningar. Jag hoppas och tror att man väljer mig som uppfödare för att jag har ett genuint engagemang, för att jag intresserar mig för exteriör, hälsa, mentalitet, och för att jag värnar om genetisk variation. Kort sagt, jag försöker leverera en så bra valp som möjligt, och jag försöker finnas där för mina valpköpare. Därför måste jag säga att alla meddelanden man får vid den här tiden, från människor som vill ha en valp leveransklar till en viss vecka, gör mig att bli ledsen… Har man inte mer framförhållning i sitt valpköpande? Är man inte mer intresserad av sin blivande valp, att det inte finns någon viktigare första fråga till en uppfödare, än den om leveransdatum?!
Vad många inte heller tänker på är hur “opraktiskt” det är för valpen att bli levererad lagom till semestern. En liten valp med stort behov av lugn och ro, av en värld som är liten, hamnar hos en familj där alla är hemma, under en tidpunkt när man ofta rör på sig en hel del. Man ska åka ner till stranden, få besök av släkten, ungarnas kompisar har mer tid att komma på besök o.s.v. Efter två månader när valpen verkligen börjar få behov att allt detta, då börjar skolan och arbetet och valpen förväntas bli mer inaktiv. Inte så lätt om man i värsta fall redan har byggt upp stress för att man inte fått sova som man ska och syn/ljudintrycken blivit för stora med övertrötthet som följd? Här riskerar en nedåtgående spiral börja som inte gynnar någon. Det måste inte bli så här, men jag har sett det hända. Och om man inte har tid för att ta en valp vid någon annan tidpunkt än under semestern så är det troligt att man kanske helt enkelt inte har den tid som krävs för en ung individ? Jag brukar säga att en vuxen individ kan vara ensam hemma under 6 timmar per dag. En hund räknas som vuxen från 2- 2.5 års ålder. Innan dess ska de inte lämnas hemma själva så länge. Det första året är det inte lämpligt att lämna hunden regelbundet mer än tre timmar, totalt under dygnet.

Många familjer räknar också in sina barn i valpens skötsel, “barnen kommer hem från skolan tidigare”. Min åsikt är att det barnen gör är en bonus, men inget man kan räkna med. Att säga till ett barn i 10 års åldern att den under 2 år framåt alltid måste gå raka vägen hem och sedan stanna hemma tills någon vuxen kommer, funkar inte. Barn har behov av att få ingås med sina vänner och kunna följa med dem hem direkt efter skolan ibland. Inte heller anser jag att en liten valp ska koppelrastas av ett barn, utan någon vuxen med. Det är direkt olämpligt. Hur ska ett barn kunna förväntas lösa en situation om en lös hund kommer fram?
Många undrar då hur de då ska kunna skaffa hund? Mitt svar blir tyvärr att det kanske inte går?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *