Fakta om lagotto romagnolo

Fakta om lagotto romagnolo

Bakgrund

Lagotton är en vattenras som härstammar från det nordöstra Romagnaområdet i Italien, där den använts som arbetshund i flera hundra år. Till en början som vattenapportör vid jakt, men när sumpmarkerna försvann började lagotton istället att användas till att söka den efterfrågade tryffelsvampen, som finns under jord.
Lagotton är i alla avseenden en arbetande hund och kan vara en krävande förstagångshund, då den är mycket energisk och envis!

 

Utseende

Lagotton är en liten till medelstor hund, med robust konstruktion och rustikt utseende. Rasen ska vara kvadratisk, det vill säga nästan lika hög som den är lång. Pälsen ska vara lockig, tät med ullig struktur.

Storlek, hanar: 43-48cm, ca 13-16kg
Storlek, tikar: 41-46cm, ca 11-14kg

Pälsvård

Lagotton är en pälsras och kräver pälsvård under hela hundens liv. Den korrekta pälsen ska vara krullig, tät och med synlig underull. För att undvika tovor ska pälsen utredas regelbundet, och klippas med sax ungefär en gång i månaden. Att maskinklipps pälsen väldigt kort 1-2 gånger om året räcker inte. Däremot kan maskinklippning ibland vara bra för att avlägsna svåra tovor eller för att bli av med valppälsen.

Då pälsen även kan växa i hörselgångarna måste öronen hållas under uppsikt, för att undvika att smuts och päls inte ger problem.

Då hunden kommer behöva hanteras (i form av klippning, urtovning, kloklippning etc.) är det viktigt att lära hunden detta redan som valp. Träna ofta (men korta stunder!) på att exempelvis stå på klippbord, pilla på tassarna och i öronen.

Färg

Rasen förkommer i ett antal färger, smutsvit enfärgad, vit med bruna eller orange fläckar, orange- eller brunskimmel, enfärgat brun eller orange med eller utan vitt. Tanteckning är tillåtet.

Är lagotton allergivänlig?

Ofta sägs lagotton passa bra för allergiker. Tyvärr finns det inga vetenskapliga belägg för att allergiker tål lagotton bättre än andra hundraser. Tänk också på att damm och smuts lätt fastnar i den täta pälsen, något som också kan ge allergiker besvär.

Läs mer om rasen på Svenska Lagotto Romagnoloklubben eller Svenska Kennelklubben.

Lockig päls
Tre lagotton som springer
Brun lagotto